top of page

Evoluția primăverii din perspectiva unui cais

O vorbă celebră spune așa: „Omule, în viața ta, trebuie să plantezi un pom, să construiești o casă, să faci un copil.”


Primăvara trecută, în perioada de carantină, am urmărit evoluția pomilor fructiferi din livada bunicilor. Deși mi-am făcut o imagine de ansamblu despre modul de înflorire a merilor, cireșilor și caișilor, cei din urmă au fost cei mai prietenoși cu camera, reușind să le monitorizez evoluția înfloririi. De asemenea, au fost și cei care au avut o perioadă mai îndelungată de timp florile intacte.

Se spune despre cais că este un pom pretențios la climă și sol. Este sensibil la variațiile de temperatură și imediat înflorește, după câteva zile de căldură. Temperatura necesară pentru înflorirea caisului trebuie să fie mai mare de 12 grade Celsius, iar temperatura minimă la care rezistă în perioada de repaus este de -26 grade Celsius.


Am ales unul dintre copaci și timp de 9 zile, am fotografiat evoluția mugurilor, care în final au ajuns flori. Deși nu am avut un punct fix din care să fotografiez zilnic, se poate observa cu ușurință metaforfoza din mugure în floare.











 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page