top of page

Mediul – protejat sau distrus de om


Poate noi credem că suntem centrul Universului. Nu noi ne învârtim în jurul soarelui, el se învârte în jurul nostru pentru a ne oferi lumină şi căldură. Cerul este al nostru, noi suntem singurele fiinţe vii din lume şi totul se rezumă la noi. Deşi, pe o scară mai mică noi suntem cele mai importante fiinţe ale propriului univers, de fapt, nu Soarele are nevoie de noi, noi avem nevoie de el. Şi poate nu suntem singurele vieţuitoare ale Galaxiei, iar gravitaţia nu este inventată de noi, dar ne place să credem asta. Însă, ceea ce uităm în toată această ecuaţie este că, de fapt, în jurul nostru există şi alte lucruri. Lucruri fără de care noi nu am putea convieţui: natura, de exemplu. Atunci când aruncăm pe jos o hârtie sau un recipient din plastic, rănim natura, sau poluăm. Noi nu realizăm că acţiunile noastre au efect pe termen îndelungat. De aceea există anumite organizaţii pentru protejarea mediului. Cu toate acestea, cum putem noi ajuta la salvarea mediului înconjurător? Un prim pas este folosirea mijloacelor de transport în comun (autobuz, tramvai) sau să utilizăm bicicleta, de exemplu pentru a ajunge la şcoală. De ce? Deşi, înainte de a fi fabricate, maşinile trec printr-un set de teste pentru a afla care este procentajul de poluare a mediului, când toţi oamenii îşi folosesc maşinile în fiecare zi, poluarea este iminentă. De asemenea, putem încerca să nu mai aruncăm lucrurile pe care nu le mai folosim pe jos (pahare de plastic, recipient, ambalaje). Există firme care fac curăţenie zilnic, însă ele nu pot combate toată murdăria pe care noi o facem. La fiecare stâlp stradal ar trebui să existe câte un coş de gunoi în care să vă puteţi arunca obiectele nefolositoare. La rândul lor, ele sunt colectate de Salubris şi duse în fabrici special unde sunt sortate pe categorii. Un alt factor care poluează mediul înconjurător este modul în care unele firme care fac diferite produse cosmetic lichide îşi aruncă substanţele nefolositoare în râuri sau lacuri. Desi există legi împotriva acestor acţiuni, iar, de obicei, respectivele organizaţii sunt nevoite să plătească anumite despăgubiri, acest lucru nu le opreşte din a repeta aceste fapte. Smogul este poluarea urbană a aerului, un amestec de monoxid de carbon şi compuşi organici, proveniţi din combustia incomplete a combustibililor fosili. Acesta poate fi observant, în special, în metropolele ca Bucureşti, Los Angeles, Londra, unde există foarte multe fabrici. De obicei, acest smog este spălat de ploi sau zăpezi, dar se transformă în ploi acide, care omoară peştii din lacuri şi contaminează padurile. Aastfel, ar trebui sa “luptăm” pentru a încerca minimalizarea producţiei în masă. Astfel, trebuie să conştientizăm ca mediul înconjurător nu trebuie doar folosit, ci şi ajutat, prin salvarea şi conservarea lui. Poluarea are efecte pe termen prelungit, iar dacă vom continua să nu avem grijă de ceea ce este în jurul nostru, atunci am putea să-l pierdem.

 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page