top of page

Ziua Internationala a Mediului


Ziua Internationala a Mediului se desfasaoara in fiecare an in data de 5 iunie si este un prilej pentru fiecare din noi de a ne manifesta in sensul protectiei ecologiei Pamantului.

Cand si cum a aparut aceasta zi? A fost instituita la Adunarea Generala a Natiunilor Unite in anul 1972, la conferinta de la Stockholm. Acualmente, aceasta zi reprezinta cea mai importanta componenta a programelor de ecologizare internationale.

De ce Ziua Ecologiei? Aceasta zi este menita miscarilor cu caracter pro-ecologice atat din partea institutiilor publice, cat si din partea cetatenilor. Este ziua in care dovedesti ca iti pasa de Planeta ta !

Ce se intampla pe 5 iunie? In primul rand, mass-media are intotdeauna un cuvant de spus in aceasta zi. Se organizeaza emisiuni si se redau documentare stiintifice pe tema efectului uman asupra mediului. Astfel, ni se amintesc daunele pe care le aducem patrimoniului nostru natural si suntem indemnati sa protejam natura.

Apoi, ONG-urile si asociatiile locale desfasoara miscari de informare (de ex. flashmob-uri si conferinte). Dintre acestea amintim in Iasi, “Expozitia Cartii de Mediu” organizata de Biblioteca Centrala si Expozitia interactiva “Ce faci tu pentru un mediu mai curat” organizata de Agentia pentru Protectia Mediului.

Ce poti face tu? Ia intitiativa ! Implica-te ! Incepe prin a te implica in programele locale si prin a face cunoscute problemele mediului in grupurile tale de prieteni. Spune-le despre cum afectam natura si ce ar trebui sa faca pentru a nu polua; de exemplu anul acesta tema zile s-a intitulat :“7 Miliarde de visuri. O singură planeta. Consumă responsabil.”

De ce este importanta aceasta zi? Mereu auzim de distrugerea habitatelor naturale, poluarea aerului, rarefierea stratului de ozon si de obligatia noastra de a rezolva acesta probleme pentru un viitor sanatos. Totul depinde de ceea ce facem, de la infima aruncare a unei hartii la cosul de gunoi in loc de spatiul verde, pana la ample miscari de oprirea a taierii padurilor amazoniale. Ziua Mediului este ziua in care “ar trebui” devine “facut”, ziua in care ne amintim ca natura este casa noastra.

Afla mai multe !

  • http://www.unep.org/wed/

  • http://en.wikipedia.org/wiki/World_Environment_Day

  • http://www.mmediu.ro

mediu2.jpg

 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page