top of page

Interviu cu Gabriel Gheorghiu


Atât biologia, cât şi arta încercă să reproducă şi să înţeleagă măiestria vieţii, acea sclipire creatore fără de care întregul edificiu uman nu ar mai exista. Dar oare, acea sclipire nu este prea complexă pentru a putea fi explicată dintr-o unică perspectivă? Putem noi, oare, să cuprindem întregul sens al vieţii, privind doar aspectul său functional, sau trebuie să o privim ca pe un întreg, un templu al echilibrului dintre suflet şi trup?

Tablourile domnului Gabriel Gheorghiu reflect acea dorinţă de cunoaştere, acea fervoare de a înţelege viaţa: a privi o vază cu flori din punct de vedere biologic este minunat, putem analiza structura florilor, putem observa staminele şi pedunculul. Însă doar magia din sufletul pictorului ne poate face să realizăm ca florile trăiesc cu adevărat.


 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page