top of page

Elevi, studenți și rezidenți: etapele îndeplinirii unui vis

Dorința de a deveni medic, de a salva vieți și de a îmbunătăți considerabil traiectoria existenței unui individ și, implicit, a unei comunități, se materializează, după cum este bine cunoscut, printr-o muncă perpetuă, întinsă pe parcursul a mulți ani de studiu. Astfel, programul „Săptămâna altfel” din cadrul Colegiului Național Iași debutează, pentru pasionații de medicină, cu o întâlnire marcată de sinceritate, presărată cu informații semnificative și încununată de emoția îndeplinirii aceluiași vis: de a deveni medic.

       Cele câteva ore petrecute în sala de festivități a liceului au însemnat, pentru elevii prezenți, o pătrundere atât de mult râvnită în universul medicinei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași. Atât studenți din cel de-al doilea și al treilea an de studiu, cât și rezidenți în domenii precum neurologie (medic rezident Iacob Agnes), endocrinologie (medic rezident Tarcău Olivia), cardiologie (medic rezident Alexandra Zăvoi) și dermatologie (medic rezident Tarcău Bogdan), au vorbit despre parcursul lor, au prezentat facultatea și specializările alese și au răspuns tuturor curiozităților, plasându-i pe tineri în orizontul cunoașterii mai detaliate a carierei pe care doresc să o urmeze. Astfel, subiectele atinse au inclus prezentarea instituției, atât ca universitate, cât și ca facultate, atenția concentrându-se, în prima parte a întâlnirii, asupra unor aspecte organizatorice și generale, precum examenul de admitere, repartizarea în serii și grupe și schimbarea acestora pe parcursul anilor, practicile obligatorii din gărzi și încurajarea elevilor, odată deveniți studenți, de a se implica în voluntariatele organizate de Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) și Societatea Studențească de Chirurgie din România (SSCR). Totodată, partea teoretică a întâlnirii a fost dublată de una practică, prezentându-se fotografii și înregistrări sugestive cu diverse experimente din laboratoarele facultății. De asemenea, sesiunea de întrebări și răspunsurile oferite de rezidenții specializați în anumite domenii și studenții care încă trăiesc experiența facultății au satisfăcut curiozitățile elevilor, oferindu-le șansa de a se informa, dintr-un cadru neoficial, și de a-și alimenta dorința prin puterea sinceră a exemplelor unor cariere încununate de succes.

          Astfel, activitatea a însemnat, pentru aspiranții la titlul de medic, o călătorie în propriul viitor, dar și un mijloc de cunoaștere, înțelegere și conștientizare a efortului necesar îndeplinirii acestui vis. Din clasa a XI-a D, Cezara Zeiț afirmă următoarele: „Activitatea a fost specifică pentru cei ce vor la UMF, fiind elevi target, iar noi am reușit să ne înțelegem între noi. Nimeni nu s-a plictisit, toată lumea a fost acolo. Toate curiozitățile au fost satisfăcute, atât pe partea de specializare, cât și pe cea de facultate. Îi invităm să mai vină și anul viitor.” Din perspectiva aproape absolvenților de liceu, care își doresc să studieze medicina, Alexandra Iațco, din clasa a XII-a A spune despre această activitate că „A fost o activitate foarte interesantă, care mi-a oferit multiple perspective asupra specializarilor posibile după terminarea facultății de medicină. Am fost introduși în lumea dermatologiei, endocrinologiei, neurologiei și cardiologiei, arătânduni-se anumite studii de caz și explicânduni-se ce presupune fiecare dintre acestea, pe înțelesul nostru. M-a impresionat pasiunea fiecărui domn/ doamnă doctor, care erau evident fascinați de domeniul ales. Prezentările m-au provocat să meditez încă de pe acum asupra viitoarei mele cariere, deși va mai trece ceva timp până când mă voi afla în fața unei astfel de decizii.”


16 views

Strada Arcu 4, Iași 700125, România

Prof. Coordonator: Bohotineanu Ioana Cătălina

Admin Site: Diaconu Ioachim

bottom of page