Caută
  • laureat al premiului pentru interpretare feminină

Little Joe – Cum biologia se reflectă în (și este) artă


Alice, o mamă singură, este un genetician care se ocupă cu modificarea genomului plantelor. Proiectul principal de care este preocupată, acordându-și majoritatea timpului spre acesta, este o plantă modificată genetic care are ca rol să facă oamenii fericiți. Contrar trendurilor din industria contemporană, încercarea de a face plantele mai rezistente și mai ușor de întreținut, ce determină un miros mai slab al florilor, obiectivul era crearea unei plante care să necesite mai multă grijă, o temperatură ridicată și să fie udată de mai multe ori, o plantă cu care să trebuiască să vorbești, o plantă care are nevoie, în fond, de iubire, o plantă, care, prin mirosul ei, face oamenii fericiți, polenul conținând oxitocină (hormon peptidic, secretat de hipotalamus, depozitat în neurohipofiză, hormon care favorizează crearea legăturilor între oameni, precum cea între mamă și fiu).

Pentru a-și atinge obiectivul, Alice folosește un vector viral ce nu este încă aprobat, fiind sub presiunea timpului și a competiției, dorind să reducă alergenii. Deși inițial neagă vehement acțiunea sa, ulterior o recunoaște în fața superiorului său și primește un răspuns surprinzător. Din motive, în principal, comerciale, dar și etice, planta este infertilă. Ea a fost supusă unor modificări enorme, nemaivăzute până atunci la alt specimen.

Bella, unul dintre cei mai performanți angajați de până acum ceva timp, tocmai s-a întors după un an în care a suferit de niște probleme psihice, având acum voie să vină la muncă alături de câinele ei, Bello. Într-o zi își pierde câinele în seră, iar când îl găsește o mușcă, fapt ce are ca rezultat convingerea Bellei că acela nu e câinele ei. Peste ceva timp, realizează că de vină pentru modificarea mult-iubitului său câine este însăși planta. Deși menționează aceste lucruri, nimeni nu o ia în considerare, toți gândindu-se la antecedentele sale medicale. Ea crede că planta, din cauza infertilității sale, reușește, cumva, să convingă oamenii să aibă foarte mare grijă de ea, prin polenul său.

Deși împotriva regulilor, Alice îi duce acasă un exemplar din floare fiului său, Joe, numind floarea în onoarea sa Little Joe, care este cumva ironic, întrucât Alice și-a dedicat mult mai mult timp în ultima perioadă lui Little Joe decât fiului său, lucru pe care îl conștientizează și pe care îl regretă, dorind să-l repare curând. Bella îi pune o întrebare care o pune pe gânduri, anume pe care fiu de-ai săi îl alege. Pe parcursul filmului, protagonista are un răspuns clar, care însă se schimbă pe parcurs.

Little Joe face oamenii, într-adevăr, fericiți. Dar oare fericirea aceea este reală? Și-a atins Alice scopul?

Little Joe, un film de Jessica Hausner, pune întrebări legate de etică, dar studiază, în același timp, iubirea, dar și crearea și degradarea relațiilor umane, totul îmbrăcat în culori vibrante, pe coloana sonoră a lui Teiji Ito.

Trailere:

Ghețiu Robert-Corneliu 10C


0 afișare

© 2019 by BioArt. Proudly created with Wix.com     Creat de Cosmin Astefanei , Anusca Popa Ioan Armand   Profesor Coordonator: Ioana Bohotineanu       Mentinut de Rusu Eduard,  Sava Alina

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now