top of page

Retrospectiva "Flori de Toamna"


Orientul ne îndeamnă prin învățăturile lui Mathma Gandhi la un interesant exercițiu de autoperfecționare: “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Cu toții ne dorim, probabil, o societate în care oamenii oferă naturii respectul cuvenit. Și totuși, simțim că efortul nostru, oricât de mare, ar rămâne fără ecou, s-ar stinge imediat fără să aducă vreo schimbare durabilă. E greu de anticipat impactul unei inițiative, dar este simplu de prevăzut ceea ce se va întâmpla în lipsa ei: nimic.

Prima ediție a Proiectului “Flori de Toamnă” și-a propus să fie o astfel de inițiativă, izvorâtă din dorința și necesitatea de a responsabiliza tinerii cu privire la relația dintre om și natură. Timp de trei zile, participanții și voluntarii deopotrivă au încercat să privească toamna prin ochii luminoși ai artei, iar rezultatul a fost o colecție de fotografii și numeroase aranjamente florale, foarte dificil de jurizat datorită calității lor.

Privind dincolo de produsele realizate, prima ediție a reprezentat un act de cunoaștere. Mai întâi, cunoașterea unei naturi atât de diferită față de cea pe care o vedem în orașele murdare și poluate, iar apoi descoperirea în sine a unei creativități care poate învinge orice obstacol. Iar dacă atitudinea primitoare și spiritul de echipă nu au fost suficiente pentru a-i convinge pe cei mici că datorăm multe naturii, atunci efortul depus și rezultatele impresionante i-au convins cu siguranță.

Ediția de anul trecut a reprezentat un pas pe drumul către lumea pe care noi o dorim. De câți mai este nevoie ? Probabil că nu ști niciodată răspunsul și totuși continuăm să sperăm. Anul acesta, “Flori de Toamnă” revine cu forțe proaspete, gata sa le arate celor tinerilor de ce este vitală ocrotirea naturii.


 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page