top of page

Prima zi a proiectului "Flori de Toamna


Iata ca s-a incheiat prima zi a proiectului “Flori de toamna”! Cu aceasta ocazie va propunem un exercitiu de imaginatie care sa va ajute sa intelegeti mai bine care este scopul acestor activitati: vizualizam cu totii un laborator de biologie; e o sala de clasa mare, cu scaune verzi si pesti energici intr-un acvariu. Dar daca aici se afla vreo 30 de copii avand aranjamente florale, castane, ghinde, frunze si fructe pictate? Dar daca, pe micile lor fete se citeste nerabdarea, dorinta de cunoastere? Daca aici este o adevarata oaza a naturii, un spatiu unde creativitatea celor mai mici se imbina cu entuziasmul celor mai mari? Ei bine, vom obtine ceea ce ne dorim cu totii: o lume de poveste, in care vii la scoala, nu pentru ca trebuie sa inveti, ci pentru ca ITI PLACE. O lume in care A INVATA nu exista; exista doar A CUNOASTE si A DESCOPERI. Acum, probabil ca imaginea pe care o avem asupra acestui proiect este mult mai clara. El isi propune sa creeze o legatura intre viitorii oameni mari si natura vesnic legata de societatea noastra. Prima etapa presupune recoltarea de material, in vederea obtinerii de aranjamente cat mai interesante. Astfel, simplele pagini ale unei carti devin frunze rosii sau aramii care isi dezvaluie secretele tuturor celor care au curajul si determinarea sa le cerceteze. Elevii Colegiului National dovedesc in mod constant o implicare deosebita, participand la aceste activitati. Un mod de a invata nonformal, recoltarea de frunze, flori si fructe ofera posibilitatea de a privi natura dintr-o alta perspectiva: cea a omului caruia II PASA, cea a fiintei care cauta cu mintea-i iscoditoare din nou si din nou misterele nebanuite ale universului, pentru ca un intreg univers sta inchis intr-o banala coaja de nuca…


 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page