top of page

Puteţi deveni şi voi olimpici!


“Toată ştiinţa nu-i decât rafinarea gândirii de zi cu zi” spunea Albert Einstein cu aproape optzeci de ani în urmă. Astăzi, ideea sa este susţinută de Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori care sprijină minţile tinere în demersul lor de a cerceta realitatea. Şi deoarece nicio materie şcolară nu este suficient de vastă pentru a îngloba natura, această competiţie propune trei discipline: biologia, chimia şi fizica. Separate, ele explică unele procese şi fenomene, însă împreună, oferă noi punţi către descoperiri miraculoase, noi orizonturi spre înţelegerea deplină a întregului pe care noi îl numim viaţă.

Anul acesta, etapa naţională a olimpiadei s-a desfăşurat la Brăila şi a reunit participanţi din toate colţurile ţării, dornici să-şi demonstreze aptitudinile. Probele au avut un scop mult mai profund decât desemnarea unui simplu câştigător, reflectând îmbinarea dintre teoretic şi practic. Astfel, teoria oferită la şcoală îşi găseşte armonios locul în exemplele practice, la fel cum unele exemple practice dăruiesc ştiinţei adevărate capitole teoretice. Pe lângă concurs, elevii au avut ocazia să viziteze oraşul Brăila şi să desfăşoare activităţi educative. Festivitatea de premiere, precum şi cea de deschidere, a avut loc în Sala Mare a Palatului Administrativ, fiind răsplătiţi cei mai buni dintre cei mai buni participanţi.

Elevii Lupuleasa Andrei Mircea, Eşanu Ioana, Petrescu Bianca-Alexandra, Popa Ioana-Maria, Saade Sandra şi Sandu Andrei au fost reprezentanţii judeţului Iaşi la această competiţie, toţi studiind la Colegiul Naţional. Rezultatele lor eminente se bazează pe sute de ore de muncă, alături de profesori dedicaţi. Petrescu Bianca-Alexandra, Sandu Andrei şi Popa Ioana-Maria au obţinut menţiuni, clasându-se între primele zece poziţii şi calificându-se în lotul lărgit de Stiinţe. Încă o dată, Iaşul a fost printre judeţele fruntaşe.

 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page