top of page

De ce să ne spălăm pe mâini?


Nu putem vedea virusurile, însă unele dintre ele îşi fac simţită prezenţa prin bolile pe care le produc. Referindu-ne doar la hepatita virală A, se estimează apariţia a 1.4 milioane de noi cazuri în fiecare an. De aceea, într-o lume în care bolile sunt încă se manifestă necruţător, trebuie să cunoaştem câteva aspecte generale despre acestea.

  • Hepatita A

Virusul hepatitei A a fost identificat în 1973, fiind descrise până acum la om patru genotipuri ale VHA. Virusul este transmis, de obicei pe cale digestivă (fecal-orală), fie prin contact direct, fie prin ingestie de apă sau alimente contaminate.

S-a constatat o incidenţă crescută în zonele defavorizate, unde lipsesc măsurile de igienă, iar introducerea celor sanitare este precară. Categoriile de risc pentru contactarea bolii sunt pacienţii clinicilor de psihiatrie sau ai azilelor pentru săraci, personalul militar şi medical.

Perioada de incubaţie este de aproximativ 30 de zile. La copii, boala se dovedeşte în multe cazuri asimptomatică, însă pot să apară , la dubut, starea de rău, oboseala, greaţa, voma, anorexia, febra sau discomfortul abdominal. În prima săptămână, pot apărea la pacienţii cu formă clinică icterică scaune decolorate, icter, prurit sau urini hipercrome.

Denumită şi "boala mâinilor murdare", este uşor sa înţelegem că masurile de prevenţie se bazează pe respectarea normelor de igienă(spălarea mainilor, precum şi a fructelor/lugumelor înainte de consumare, utilizarea tacâmurilor), dar şi pe necesitatea de a consuma exclusiv apă potabilă. De asemenea, există un vaccin împotriva acestei boli.


 Biologia-arta cunoasterii vieții 

  Biologia reflectă necesitatea fiinţei umane de a se cunoaşte pe sine prin înţelegerea vieţii, în sens general. Pornind de la etimologia cuvântului (bios=viaţă (gr.), logos= ştiinţă(gr.)), observăm că întreaga creaţie umană, animată de progresul tuturor ştiinţelor, ar fi imposibilă în absenţa ei.

  Amintind numai câteva dintre ramurile sale, precum anatomia, ecologia, biologia celulară, botanica şi zoologia, înţelegem că biologia este indispensabilă existenţei noastre, omul fiind nevoit să înţeleagă mecanismele funcţionale ale lumii vii pentru a se integra armonios în cadrul acesteia. Aventura cunoaşterii umane se identifică parţial cu studiul biologiei, elucidarea misterelor universului nostru fiind asemenea elucidării misterelor vieţii.

    Ştiinţa devine, astfel, o adevărată artă prin care neobosita curiozitate cercetează şi creează, deopotrivă; o artă care destăinuie secrete nebănuite, uimind prin multitudinea şi complexitatea formelor în care se manifestă viaţa; o artă în care creatorul devine creaţie, iar creaţia devine creator. Un pictor zugrăveşte un peisaj, un scriitor publică o carte, un compozitor face cunoscută o nouă melodie... dar omul, biolog prin dorinţa de cunoaştere, este rodul propriei sale cercetări necontenite.

 SEARCH BY TAGS: 
 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 RECENT POSTS: 
bottom of page