Caută
  • Mindrila Cosmin

Aviatia si efectele ei asupra organismului


Aviatia si efectele ei asupra organismulu Aviația este ramura aeronauticii care se ocupă de construcția, funcționarea și utilizarea aeronavelor mai grele decât aerul. După scop și destinație, aviația se împarte în: • Aviația civilă, cu ramurile: o Aviația de transport care servește la transportul călătorilor și al mărfurilor

(Boeing 787 Dreamliner)

O Aviația sportivă, a cărei scop principal este recrutarea de tineri pentru a deveni piloți sau parașutiști. Tot în cadrul aviației sportive sunt organizate și activitățile de zbor cu motor sau fără (planorism) pentru piloții sportivi, precum și activitățile de parașutism și aeromodelism.

(Zbor cu planorul IS 28 B2)

o Aviația utilitară, care prestează diferite servicii de transport în domeniul sanitar (aviația sanitară) și turistic (aviația de agrement), respectiv prestează lucrări de tratamente chimice în agricultură și silvicultură (aviația agricolă). • Aviația militară, care este o categorie de forțe armate, destinată ducerii acțiunilor de luptă în cooperare cu trupele de uscat, marina militară, și alte forțe militare precum și pentru misiuni independente. Aviația militară efectuează și activități de transport aerian (trupe, tehnică) în scopuri proprii.

(MiG 35)

Călătoria cu avionul este una dintre marile invenţii ale omenirii şi ne ajută să ajungem în colţuri îndepărtate ale lumii, într-un timp foarte scurt. Zborul cu avionul este cea mai sigură şi confortabilă metodă de a călători pe distanţe mari. Cu toate acestea, e bine să ştii că organismul fiecărui om poate reacţiona diferit. Unii nu au nici macar o problemă în timpul călătoriei, în vreme ce alţii au tot felul de simptome neplăcute., cum ar fi:

-Radiatii – pe parcursul unui zbor mai lung, cum ar fi, de exemplu, un zbor de la Londra la New York, corpul uman este expus la radiatii similare cu radiatiile X.

-Deshidratare – zborurile mai lungi pot provoca deshidratarea organismului, deoarece, conform studiilor, 3 ore de zbor consuma 1.5 litri de apa din organism.

-Lipsa de oxigen – lipsa de suficient oxigen poate produce dureri de cap, ameteli sau stare de oboseala. In avion, cantitatea de oxigen este de 75% din normalul de care avem nevoie.

-Raceala – aerul circulat in cabina de zbor contine virusi si germeni, pentru ca nu este aerisit, astfel incat riscul de o raceala este de 100 de ori mai mare decat in mod normal. Riscul este cu atat mai mare cu cat exista pasageri bolnavi la bord.

-Simturi – zborul afecteaza gustul, mirosul si o treime din auz. Acest lucru se intampla cand un dezechilibru al presiunii aerului din urechea medie si presiunea aerului impiedica vibratia timpanului. Cand un avion urca sau coboara, presiunea aerului se schimba foarte repede, iar tubul eustachian nu reactioneaza la fel de repede. De asemnea, prin reducerea presiunii, se pierde gustul cu pana la 30%, de aici si lipsa poftei de mancare. -Disconfort abdominal – pe parcursul unui zbor, putem avea senzatia de arsura la stomac, constipatie, flatulenta sau balonare. Aceste fenomene au loc in cazul unui zbor lung cu avionul, datorita faptului ca petrecem multe ore asezati pe scaun. Incearca sa schimbi pozitia corpului cat mai des posibil, iar inainte de zbor este recomandat consumul de fibre, precum cereale, zmeura, legume verzi, mere si un consum de apa constant. De asemenea, pe parcursul si inaintea zborului, este recomandata evitarea alcoolului, a cofeinei, iar pentru a evita durerea de cap sau durerile sinusale se poate mesteca o guma.


0 afișare

© 2019 by BioArt. Proudly created with Wix.com     Creat de Cosmin Astefanei , Anusca Popa Ioan Armand   Profesor Coordonator: Ioana Bohotineanu       Mentinut de Rusu Eduard,  Sava Alina

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now